Veilig paardrijden - manegedegrensstreek

Ga naar de inhoud

Veilig paardrijden

Veiligheid

Ons HC beschikt over het veiligheidscertificaat, welk elke 2 jaar wordt gecontroleerd en opnieuw wordt afgegeven.

Wij doen er alles aan om het paardrijden bij ons zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden.

Wij als instructeurs merken dat veel ouders van onze ruiters geen tot weinig ervaring hebben met paarden en laat voorop staan dat dat helemaal niet erg is.
Ook niet erg is,  wegens die onwetendheid, onbekendheid en geen ervaring hebben met zijn redenen om iets spannend/eng te vinden, angst te hebben om je meest dierbaarste bezit, je kind.
Maar waar wij ouders bewust van willen maken is de spanning en angst die ze door taal in woorden en lichaamstaal niet op elkaar over te brengen.

Wij horen regelmatig ouders in de foyer of langs de kant tegen elkaar zeggen wanneer ze naar de rijles aan het kijken zijn:” O zag je dat, die ging hard”(op een geschrokken toon en met een geschrokken uitdrukking op het gezicht), of “Oh dat lijkt me echt eng wat ze nu doen” (bv met het rijden zonder de handen aan de teugels vast te houden).

En wanneer dan de ruitertjes na de les dan weer bij hun ouders komen, krijgen ook zij de volgende vragen:”Oh vond je dat niet eng, dat je zo hard ging” of “wel knap wat je deed met je handen los op het paard, maar ik vond het wel spannend om te zien hoor!”.

En ik denk dat de hierboven gegeven voorbeelden voor genoeg bewustwording zorgen.


Een van de belangrijkste maatregelen die je moet nemen voor je eigen veiligheid, is het dragen van een cap. Op accommodaties met het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport is het daarom ook verplicht om een goedgekeurde cap bestemd voor de paardensport te dragen als je op een paard zit, of wanneer je tijdens het mennen oefent met snelheid. Maar waar moet een goedgekeurde cap aan voldoen? En hoe herken je een goed passend exemplaar?
Een veiligheidscap is een persoonlijk beschermingsmiddel. Deze producten mogen alleen op de markt gebracht worden met een CE markering. Dit geeft overeenstemming met de wetgeving aan. Caps die voor 21 april 2019 op de markt zijn gebracht moeten voldoen aan de Richtlijn 89/686/EEG. Caps die vanaf 21 april 2019 op de markt worden gebracht moeten voldoen aan de Verordening 2016/425. Producten die al voor 21 april 2019 op de markt gebracht zijn op basis van de Richtlijn mogen nog wel verkocht worden.
De fabrikant die het product op de markt brengt is verantwoordelijk voor de CE markering, ongeacht of het de richtlijn of de verordening betreft.  De CE markering mag pas aangebracht worden als het product voldoet. Om deze reden hebben wij dit aangepast in ons handboek welke u terug kunt vinden op https://www.veiligpaardrijden.nl/home/veiligheidseisen/
Passen
Naast de overeenstemming met de wetgeving is het heel belangrijk dat een cap goed past. Wanneer een cap voldoet aan de wetgeving wil dit niet automatisch zeggen dat deze bij elke ruiter / menner past. Zoek een cap daarom zorgvuldig uit en pas diverse maten en modellen, zodat je zeker weet dat je de veiligste cap voor jouw hoofd aanschaft. Om je capmaat te bepalen, meet je met een meetlint de omtrek van je hoofd, zo’n 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen. Het aantal centimeters is je capmaat.
Een cap zit goed als deze niet te los en niet te strak zit en mooi aansluit om je hoofd. Bij een cap met een draaisysteem, is het belangrijk dat je past met het draaisysteem helemaal open. Zit de cap dan goed? Dan heb je de goede maat te pakken. Is hij te los of juist te strak? Kies dan een andere maat of probeer een ander model. Maak dan de riempjes op maat en draai het draaisysteem vast.
Testen
Schud met je hoofd, pak de cap stevig vast en beweeg hem op en neer en loop een paar rondjes door de winkel. De cap moet zo strak zitten dat hij goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd ondersteboven houdt en de kinriem losmaakt. Maar je moet natuurlijk ook geen hoofdpijn krijgen van de cap. Enige speling kun je oplossen met het draaisysteem, maar het is belangrijk dat de schaal van de cap goed aansluit op je hoofd.
Het is belangrijk dat je bij het passen je haar draagt zoals je dat ook tijdens het paardrijden doet. De rand van de cap moet dan ongeveer twee vingerbreedtes boven de wenkbrauwen zitten en de cap hoort recht op je hoofd te staan. Een te ver naar achter gezakte cap kan voor nekletsel zorgen bij een val.
Wanneer een nieuwe?
Veel fabrikanten raden aan om ongeveer iedere vijf jaar een nieuwe cap aan te schaffen. Ook na een val is het advies om je cap te vervangen. Er kunnen onzichtbare beschadigingen zijn ontstaan die de veiligheid niet ten goede komen. Tot slot is het belangrijk om je cap schoon, droog, niet in de zon, en op een geventileerde plek te bewaren en alleen schoon te maken volgens de instructies van de fabrikant.
Met vriendelijke groet,
Barbara Modderman
Secretariaat
Created by Mariette Schmidt
Terug naar de inhoud